Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SlideshowPluginWidget has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.aresrotterdam.nl/wp-content/plugins/slideshow-jquery-image-gallery/classes/SlideshowPluginWidget.php on line 8
Interview met mevrouw Caroline de Jager – Ares Rotterdam

Interview met mevrouw Caroline de Jager

Welke opleiding heeft u gevolgd? 

Ik heb het Gymnasium gedaan en daarna ben ik Frans gaan studeren in Frankrijk. Vervolgens heb ik mijn Master in Nederlands Recht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam behaald.

Kunt u kort vertellen hoe uw carrière tot nu toe is verlopen? 

Ik werkte tijdens mij studie bij Hotel New York in Rotterdam. Daar was ik zo op mijn plek dat ik na mijn studie nog twee jaren ben gebleven als “gerant”. Vervolgens ben ik juridisch medewerker en assistent van de directie van het toenmalige Congrescentrum in Den Haag geworden. De grootste taak was om het Congrescentrum te verkopen en een zogenaamde “Due Diligence” te begeleiden. Na de verkoop van het Congrescentrum aan de jonge en nieuwe projectontwikkelaar TCN PP (Trammel Crow Nederland Property Projects) te Utrecht met een flamboyante man aan het hoofd, Rudy Stroink, ben ik als bedrijfsjurist gestart bij dat bedrijf.  Gedurende mij jaren als bedrijfsjurist heb ik meegewerkt aan grote aankopen zoals het Media Park te Hilversum en het Kema terrein te Arnhem. Dat waren geweldig mooie en intensieve projecten. Ik ben na 4 jaar overgestapt naar de afdeling conceptontwikkeling van dit bedrijf en heb mee gewerkt aan het bedenken van de meest uiteenlopende vastgoed-concepten. 

Helaas sloeg de crisis van 2008 in bij TCN en wij stonden per 2009 allemaal op straat. TCN is failliet gegaan.

Vanaf die tijd ben ik als zelfstandige conceptontwikkelaar en adviseur verder gegaan onder het bedrijf 3isacrowd. 

3isacrowd is gespecialiseerd in stadsontwikkeling en retail(trends). Ik werk als adviseur voor vastgoed & retail. Ik ben gespecialiseerd in tijdelijke invullingen, leegstands-oplossingen en communitybuilding. Ik werk als kwartiermaker voor winkelgebieden.

In 2011 richtte ik Popupsquare op, het 1e Pop-Up platform ter wereld. Per 1 april 2015 is Popupsquare door Go-PopUp (Berlijn) overgenomen. Ik ben als Creative Director nog 1 jaar aan boord gebleven van Go-PopUp Nederland om deze nieuwe naam en het bedrijf in Nederland te laten landen. 

Een van mijn grootste retail projecten is Bikini Berlin, een herontwikkelingsproject van lege verwaarloosde shoppingmall tot een innovatieve 50.000 m2 Concept Mall in 2012-2014.

Vanaf 2014 ben ik veel werkzaam voor winkelgebieden in Rotterdam. Ook heb ik een congres georganiseerd in Rotterdam over vernieuwingen in winkelgebieden. Ik ben mede-oprichter van de Taskforce Retail, een partner-organisatie van de gemeente Rotterdam om retail en horeca te verbeteren in Rotterdam. Ook ben ik lid van de Commissie Detailhandel Zuid Holland (samen met collega docent mevrouw Van Vugt).

Vanaf 2019 ben ik part-time verbonden aan de Hogeschool Rotterdam

Wat was/is het hoogtepunt van uw carrière? 

Mijn hoogtepunt was het herontwikklingstraject in Berlijn. Een waanzinnig uniek project in een mooi stad waar ik veel geleerd heb en waar al mijn ervaring en kennis bij elkaar kwam en waar ik de vrijheid kreeg om dit uit te voeren. www.bikinberlin.com Dit heeft mij de kans gegeven een stad helemaal van binnen en buiten te leren kennen, 

Wat zou u anders hebben gedaan in uw loopbaan van uw carrière? 

Niets, ik ben blij en gelukkig met alle mooie kansen die ik gekregen en gepakt heb. Alle inspirerende mensen die ik ontmoet heb en van heb mogen leren. Ik had alleen meer tijd gewild in een week om nog meer te leren en te doen.

Hoe heeft u de keuze gemaakt om op de Hogeschool les te komen geven? 

Ik wist dat ik veel te vertellen had over mijn ervaringen. Ik gaf al veel presentaties en werd ook af en toe uitgenodigd op scholen om les te geven. Ik wilde heel graag mijn ervaringen (zeker in de stad Rotterdam) over gaan brengen. Toen ik de vacature voorbij zag komen vorig jaar, wist ik direct dat het voor mij was!

Bent u nog werkzaam in het werkveld vastgoed naast uw baan als docent? Zo ja, vindt u dit moeilijk te combineren? 

Ja, ik ben nog werkzaam in het werkveld vastgoed en dan vooral in het werkveld “winkel-vastgoed”. Het is niet moeilijk te combineren. Het is juist erg leuk en ik kan beide prima aan elkaar verbinden. Alleen ontbreekt het me vaak aan tijd. Lesgeven en alles wat erbij komt is heel tijdrovend. Maar ik heb het er voor over. Ik leer ook weer veel van de leerlingen en de lessen en mijn mede docenten.

Heeft u nog tips voor de studenten van Vastgoed en Makelaardij met betrekking tot uw carrière? 

Wees altijd nieuwsgierig. Kijk veel! Ga veel meer de straat op dan je altijd al deed. Vastgoed en alles wat er bij komt kijken leer je door heel veel tijd door te brengen op straat. En persoonlijk gesprekken aan te knopen.  Ga gewoon eens in verloren uurtjes rondfietsen of lopen. Neem andere wegen. Ik heb Berlijn leren kennen, omdat ik een slaapplek had in de ene kant van de stad en mijn werk was aan de andere kant van de stad. Ik heb een fiets gekocht en fietste iedere dag een andere route. Durf te verdwalen. Neem niet altijd de gebaande paden. Na twee en een half jaar door Berlijn fietsen werd ik nog steeds verrast door nieuwe straatjes of winkels. En tenslotte: Lees! Lees iedere dag iets. Lees  kranten, magazines en boeken. Op die manier ga je beter leren associëren. Dat heb Je nodig om met creatieve vernieuwende oplossingen te kunnen komen. Lees, lees, lees!