Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SlideshowPluginWidget has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.aresrotterdam.nl/wp-content/plugins/slideshow-jquery-image-gallery/classes/SlideshowPluginWidget.php on line 8
Studiereis Aken – Ares Rotterdam

Studiereis Aken

In de eerste week van maart vertrok er een groep enthousiaste studenten naar de Euregio. Hierbij werd gekeken naar problemen en oplossingen in het grensgebied. Hieronder een mooi verslag van een van de organisatoren, Dennis Giese.

De explosieve groeiontwikkeling van de Randstad ontgaat niemand. Het gebied wordt steeds drukker en de bevolkingsdichtheid stijgt. Het is duidelijk op te merken dat de Randstad zich ontwikkeld als metropool. Internationaal staat de Randstad ook hoog genoteerd als het gaat om belangrijke gebieden in de wereld.

De stedelijke ontwikkeling die in het westen van Nederland plaats vindt, staat in contrast met de huidige vorm van de stagnerende ontwikkelingen in de uiterst zuidelijke regio van ons land. Zuid-Limburg, oftewel de Euregio, heeft te maken met een krimp van de bevolking, voorzieningen en werkgelegenheid. Terwijl door de Europese regelgeving de grensregio’s een steeds internationaler karakter hebben gekregen, blijven de kansen uit wat erg gek is aangezien de opengestelde grenzen juist veel kansen voor de uitwisseling van personen, kapitaal en goederen zou moeten opleveren. Daar tegenover staat dat de grensoverschrijdende regio ook te maken heeft met de verschillende wet- en regelgeving in Duitsland en België. De vastgoedmarkt in Duitsland steekt bijvoorbeeld heel anders in elkaar dan in ons kikkerlandje. De Duitser bouwt/koopt zijn huis voor zijn hele leven, terwijl de Hollander verhuist op het moment dat hij/zij geen kansen meer ziet in het gebied waar die woont, aldus Catharina Scholtens voorzitster grensoverschrijdende stichting EURODE 2000+ die zich bezig houdt met het versterken van diverse activiteiten en samenwerkingsverbanden in deze regio.

Na een rondleiding op Abdij Rolduc neemt Catharina Scholtens ons mee naar Aken en vertelt met veel enthousiasme over wat Aken en omgeving allemaal te bieden heeft. Aan de universiteit van Aken studeren ruim 35.000 studenten, waarvan er jaarlijks zo’n 5.000 afstuderen. Dat is bijna net zo veel als het aantal afstuderende studenten van de drie technische universiteiten (Delft, Eindhoven en Twente) in Nederland. Het geeft maar aan dat er in de Euregio (waar Aken ook toe behoort) veel kansen liggen voor deze studenten. Het grootste gedeelte van de studenten die in Aken studeren wonen op één van de nabij gelegen campussen die van alle gemakken zijn voorzien. Eén van de eyecatchers van Aken is de Dom. Catharina neemt ons mee naar binnen en vertelt een mooi verhaal over de geschiedenis hiervan.

Eén van de succesverhalen van de Euregio die is bezocht is het bedrijfsverzamelgebouw op de Duitse en Nederlandse grens bij Kerkrade en Herzogenrath. Het Eurode Business Center is het eerste grensoverschrijdende bedrijfsverzamelgebouw van Europa waarin de gehuisveste bedrijven zich in twee landen kunnen presenteren en in kunnen opereren. Vanwege het openstellen van de grenzen heeft dit gebouw ook nooit, op frictieleegstand na, te kampen met leegstand. Lokale en internationale bedrijven zijn hier gevestigd om zich strategisch te huisvesten.

Het grootste probleem van de Euregio is dat het, ondanks dat het uit 3 landen bestaat, nog niet opereert als één regio, zoals dat in de Randstad al wel meer het geval is. Zo kan en moet misschien het openbaar vervoer beter op elkaar worden afgestemd waardoor men in een straal van één uur veel meer werkgelegenheid tot zich beschikbaar heeft. Het is een van de conclusies die uit de presentatie van Wim Ortjes en Paul van Noorden van de provincie Limburg naar voren komt. De presentatie gaat over demografische ontwikkelingen en dus over de toekomst van dit gebied. Tot en met 2050 wordt er verwacht dat het aantal inwoners zal dalen van ruim 1.2 miljoen naar iets meer dan 900.000.

Daarnaast laten verwachtingen zien dat de vergrijzing alleen maar toe zal nemen en dat de vergroening alleen nog maar zal plaatsvinden in en rondom de grotere steden (Maastricht, Aken en Luik). De krimp leidt bij institutionele  beleggers en projectontwikkelaars tot weinig enthousiasme, waardoor er een stop van bouwen dreigt, terwijl er juist een transitie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van slechte eengezinswoningen naar hoogwaardige appartementen. Er moet meer maatwerk worden geleverd.

Bijzondere gast die de studenten op donderdagavond in Aken hebben mogen ontvangen is voorzitter van het College van Bestuur Ron Bormans, die op uitnodiging naar ‘zijn’ Zuid-Limburg (hij is opgegroeid in Schinnen) is afgereisd om samen met de studenten naar de verschillende vraagstukken te kijken. Vanuit het kwaliteitsprogramma Focus, dat is opgesteld waarin studentbinding centraal staat, hebben de studenten Vastgoed & Makelaardij Ron Bormans laten zien dat binding erg belangrijk is en dat dit ook zeker tijdens deze trip (verder) is ontwikkeld. Als verrassing hadden wij de voorzitter van de fanfare vereniging bereid gevonden om het blaasinstrument van de heer Bormans langs te brengen, waarna hij ons nog enkele melodieën ten gehore heeft gebracht.

Voor ons als vereniging was dit een erg leerzame reis en hebben erg genoten. De heer Bormans heeft zich ook vermaakt en  schrijft op deze blog  uitgebreid over zijn ervaring en ontmoeting met ARES.
http://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/nieuws/ontmoeting/ontmoeting-26